bellen met telefoon

Een prepaid telefoon nemen of toch een abonnement?

In Nederland is de prepaid kaart voor mobiele telefoons nog steeds populair. Mensen die niet veel bellen of niet te veel uit willen geven aan het bellen kiezen voor deze vorm.

Je koopt een telefoon kaartje met een bepaald bedrag er op. Dit tegoed kun je vervolgens op je telefoon zetten. Je kunt bellen, smsen en in sommige gevallen zelfs gebruik maken van mobiel internet. Zodra het tegoed op is, kun je niet meer bellen. Wel kun je dan nog gebeld worden.

bellen met telefoon
Prepaid of een abonnement, een lastige keuze.

Tarieven voor prepaid vaak hoger

De tarieven die worden gerekend voor prepaid bellers is vaak hoger dan mensen met een abonnement. Dit weten veel mensen niet. Het kan dus soms duurder zijn om prepaid te bellen. Het is natuurlijk wel een voordeel dat je van te voren weet hoeveel je uit gaat geven. Zodra het tegoed op is, kun je niet meer bellen. Dit is voor sommige mensen erg prettig. Zo krijgen ze nooit met hoge telefoonrekeningen te maken die ze niet zagen aankomen.

Toch kan er met een mobiel abonnement, bijvoorbeeld een sim only, ook worden ingesteld dat er niet meer gebeld kan worden dan een bepaald bedrag (sommige aanbieders bieden deze mogelijkheid aan). En dat terwijl er tegen goedkopere kosten gebeld kan worden. Ook data inkopen kan een stuk goedkoper als u een abonnement afsluit. Bij prepaid zijn ook deze tarieven vaak een stuk hoger. Een sim only abonnement kunt u al afsluiten voor rond de €5,- per maand. Een vrij laag bedrag. Het gaat dan in veel gevallen om een abonnement om te bellen en smsen. Wilt u daar nog een internet data bundel bij afsluiten dan komt er tussen de €5,- en €25,- bovenop dit tarief (afhankelijk van de hoeveelheid data in de bundel). Best goed te betalen dus. En de tarieven per minuut of MB liggen dus een stuk lager dan bij prepaid telefoons.

Soms is abonnement per maand opzegbaar

Daar komt bij dat veel aanbieders van sim only bundels ook de mogelijkheid bieden om per maand op te zeggen. Zo kunt u gewoon opzeggen als u dit nodig acht en zit dus nergens aan vast.

Er zijn dus absoluut redenen te verzinnen om een prepaid toestel te nemen. Toch is het afsluiten van een sim only bundel met een eigen telefoon vaak een stuk voordeliger. En ook dan zit u nergens voor jaren aan vast (u kunt bij sommige providers immers maandelijks opzeggen).